X

logo 

Locatie - historie

Van oorsprong is Op Hodenpijl een rooms-katholieke kerk, gebouwd in 1840. De naastgelegen pastorie dateert uit 1872. De huiskapel van de pastorie 'de Herdershof' is nog ouder en dateert uit 1720. Meer dan 120 jaar is Hodenpijl een kerk tot december 1963, dan wordt de laatste dienst gehouden. De rooms-katholieke begraafplaats achter het complex is nog altijd in 'gebruik'.  Na 1963 doet de Hodenpijlse kerk en pastorie tientallen jaren dienst als pakhuis. 

De naam 'Op Hodenpijl' is al generaties lang de plaatsaanduiding zoals die in de volksmond wordt gebruikt.

In 2004 komt het te koop. Van meet af aan zien de huidige eigenaren de mogelijheden die het pand biedt. Ze kopen het met de bedoeling om het in de oude luister te herstellen en terug te geven aan de gemeenschap van Midden-Delfland. Dat is hun droom. In vertrouwen en met de hulp van velen wordt het complex gerestaureerd en krijgt het plan vorm. Kosten noch moeite worden gespaard om de visie en intentie van het plan waar te maken.

Historie van eeuwen

Weet u dat de wereldberoemde Delftse schilder Johannes Vermeer in 1653 met zijn Catharina Bolnes in een schuur  - later schuilkerk - in buurtschap Hodenpijl in het huwelijk trad? Deze schuilkerk stond aan de smalle kant van het water, tegenover het huidige Op Hodenpijl. Na de brand in 1722 werd het kerkje hersteld en betrok de pastoor een nieuwe woning - de Herdershof - aan de andere kant van het water. In die tijd woonden de katholieken niet zozeer in een dorp of stad, maar in een parochie. Hodenpijl stond in het hart van de grote parochie van Schipluiden en Den Hoorn, waartoe ook Maasland, Maassluis, De Lier, 't Woudt en Abstwoude (Delft) behoorden. In 1839 besloot het toenmalige kerkbestuur tot de bouw van een nieuwe kerk naast de Herdershof, want de schuilkerk werd te klein. De parochianen brachten het geld (30.000 gulden) hiervoor bijeen. Architect A. Rodenburg koos voor een Griekse bouwvorm en ontwierp een neoclassicistische kerk met lonische zuilen. De naam 'waterstaatskerk' is ontstaan omdat nieuwe kerken goedgekeurd moesten worden door het Ministerie van Waterstaat. Op 13 oktober 1840 werd de klok in het theekoepeltje voor het eerst geluid en de nieuwe kerk ingewijd. De pastoor bleef tot 1872 in de Herdershof wonen, pas toen werd de pastorie gebouwd.

 

zoeken 

zoek op trefwoord:

Op Hodenpijl 

Rijksstraatweg 20-22
2636 AX Schipluiden
T 015 380 18 40
BEREIKBAARHEID

Deel deze pagina

twitter link facebook link linkedin link

Bekijk onze facebookpagina

facebook link

Nieuwsbrief 

uw e-mailadres
  • Midden-Delftland in beeld
  • De Hippe Engel
  • Indigo uit eten