X

logo 

Bijeenkomst De Groene Woestijn - i.s.m. vriendenkring SEKEM

terug

Op donderdag 28 september presenteert Op Hodenpijl de bijeenkomst de Groene Woestijn i.s.m. Vrienden van SEKEM. Een avond over hoe de groene  woestijn van Midden Delfland weer diversiteit kan krijgen.

Van Groene Woestijn naar biodiversiteit in Midden-Delfland

De landbouw van Midden Delfland is eenzijdig op veeteelt gericht. De bodem is daardoor te rijk. De mest van koeien en de kunstmest vinden hun weg naar de polderweides en in de bodem. Met als gevolg dat er vooral veel raaigras groeit en te weinig bloemen en kruiden. Dat weer als gevolg heeft dat er het aantal weidevogels en o.a. bijen & hommels afneemt. Voor de verscheidenheid in landbouw, flora en fauna (biodiversiteit) is het nodig om een minder rijke grond te krijgen. Op Hodenpijl zet zich door deze avond te organiseren, in voor het ontwikkelen van een perspectief met meer diversiteit. Tijdens deze avond staan er 3 sprekers op het programma.

 

 

Speciale gast is Helmy Abouleish van SEKEM. Voor deze avond over vruchtbare aarde in het Midden-Delflandgebied is het SEKEM-project een bijzonder voorbeeld. SEKEM werd bekend over de hele wereld toen de oprichter, Ibrahim Abouleish in 2013 de Alternatieve Nobelprijs ‘the Right Livelihood Award’ ontving. Hij ontving deze prijs voor het opzetten van een succesvol project dat landbouw, onderwijs en menselijke activiteit samenbrengt in een woestijngebied in de Nijldelta. SEKEM ontwikkelde 2000 ha vruchtbare landbouwgrond; er werken 2000 mensen; er zijn scholen, een medisch centrum en sinds kort een Universiteit voor Duurzaamheid. Zijn zoon Helmy Abouleish vertelt hoe SEKEM een voorbeeld kan zijn voor de wereld, Nederland en dus ook de polders in Midden-Delfland.

Een tweede bijzondere gast is Volkert Engelsman van EOSTA, distributeur van biologisch & eerlijk fruit. Hij deelt zijn kennis over duurzame, veelzijdige landbouw. Over het tot bloei brengen van de aarde en de gemeenschap. Daarnaast laat Deborah Post zien hoe de polders weer tot bloei kunnen komen, de weg van raaigras naar een kruiden- en bloemenzee waar volop ruimte is voor insecten en vogels. Ook het plan voor de Hodenpijlse polder als voorbeeldproject wordt toegelicht.

De avond wordt besloten met een paneldiscussie over de mogelijkheden om tot een vruchtbaarder gebied te komen. Panelleden zijn lokale wethouder Govert van Oord, bodemdeskundige Peter de Groot, Peter v.d. Kooij (lokale bio-boer), Tilly Post van Op Hodenpijl en Helmy Abouleish. Interviewer is Felix Rottenberg. Het is mogelijk vooraf deel te nemen aan de maaltijd. We serveren een amuse, soep, een vegetarische maaltijd en een drankje voor € 20,-. Datum: 28 september. Aanvang bijeenkomst: 20.00 uur. Aanvang diner: 18.00 uur. Entree: gratis. Prijs diner: € 20,-. Kaarten verkrijgbaar via www.ophodenpijl.nl. Meer informatie over SEKEM: www.sekem.com

Over SEKEM
SEKEM is een veelzijdig voorbeeld dat velen inspireert. Veel mensen werden geraakt door de biografie van Ibrahim Abouleish uit 2005. Deze biografie is nu aangevuld en vernieuwd: SEKEM, Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei. Het boek kan worden besteld via www.clubgroen.nl; voorverkoopprijs € 20. Ook zal het te koop zijn op de lezingavond voor de Vriendenprijs van € 20.


De avond start om 20.00 uur. De entree is gratis.

                                    

tip een vriend
organisator: Op Hodenpijl

zoeken 

zoek op trefwoord:

filter op datum 

  M D W D V Z Z
35
 
 
 
 
1
2
3
36
4
5
6
7
8
9
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
 

Op Hodenpijl 

Rijksstraatweg 20-22
2636 AX Schipluiden
T 015 380 18 40
BEREIKBAARHEID

Deel deze pagina

twitter link facebook link linkedin link

Bekijk onze facebookpagina

facebook link

Nieuwsbrief 

uw e-mailadres
  • Midden-Delftland in beeld
  • De Hippe Engel
  • Indigo uit eten